Jessie Neffke
Vanuit  passie voor het huisartsenvak  en passie voor onze planeet heb ik in 2019 met een groep  bevlogen huisartsen de werkgroep de Groene Huisarts opgericht. Mijn doel is het ontzorgen van de Nederlandse huisartsen in het verduurzamen van hun werk en hun werkplek. Daarvoor zoek ik verbinding met iedereen die bezig is met duurzame huisartsenzorg of ermee aan de slag wil gaan. Kennis en ervaringen delen is belangrijk om duurzame huisartsenzorg makkelijker en leuker te maken. Iedereen het wiel opnieuw laten uitvinden is zonde van ieders tijd. Ik bundel kennis en namen voor duurzame huisartsenzorg en verzamel de voor huisartsen nuttige ontwikkelingen in andere zorgsectoren.  Wil je actief aan de slag  met duurzame huisartsenzorg of ben je nieuwsgierig naar mogelijkheden voor jou of bij jouw werk, mail mij dan gerust.
jneffke@degroenehuisarts.nl


Elise Tromp
Als natuurliefhebber maak ik mij zorgen over de klimaatverandering en de afname van biodiversiteit. Ik gaf een tijdje voorlichting op scholen over deze onderwerpen, vanuit Greenpeace. Ik zocht naar een mogelijkheid waarbij ik mijn beroep als arts en mijn interesse voor milieu kon combineren en ben toen in 2020 met 2 collega-AIOS de werkgroep Duurzaamheid bij de LOVAH gestart. Ik vond onder andere dat er in de huisartsopleiding te weinig aandacht was voor (de gevaren van) klimaatverandering op de gezondheid. Ik was daarom ook een periode betrokken bij GREENER, een multidisciplinaire expertgroep die zich inzet om duurzaamheid in te bedden in gezondheids- en zorgopleidingen. Voor mij gaan klimaat en gezondheid samen. The Lancet concludeert immers dat de klimaatcrisis de grootste bedreiging is van de volksgezondheid van deze eeuw. Daarom ben ik sinds eind vorig jaar ook actief bij Groen Pensioen waar wij (zorg)pensioenfondsen proberen te bewegen om te stoppen met het investeren van ons geld in de fossiele (ziekmakende) industrie en alleen duurzaam te beleggen.


Dennis Pot
Tijdens de start van mijn 0-praktijk, Huisartsenpraktijk Hilversum Oost, in 2015 wilde ik mijn praktijk graag zo duurzaam mogelijk opzetten. Als snel kwam ik erachter dat er destijds nog weinig kennis bij onze beroepsverenigingen
over duurzaamheid bestond. Daarom ben ik zelf aan de slag gegaan. Zo lukte het uiteindelijk om in
2019 de 1e CO2 neutrale huisarts van Nederland te worden. Sindsdien ben ik motivational speaker
over duurzaamheid in de gezondheidzorg. Ik heb o.a. presentaties gegeven voor de LHV Huisartsendag, LOVAH, Zorg
Samen Event
van De Jonge Zorgdenktank en diverse huisartsenopleidingen door heel het land. Maar ik kom ook langs op individuele huisartsenpraktijken. De presentaties hebben een zeer praktische insteek en geven een overzicht hoe ik mijn praktijk CO2 neutraal heb gemaakt en hoe u mijn voorbeeld kan volgen. Interesse? Stuur een mail naar dennis@degroenehuisarts.nl. Inmiddels ben ik de voorzitter van het Greenteam van de Regionale Huisartsen Organisatie Gooi & Omstreken (RHOGO). Waarin ik de hele regio aan de hand wil nemen om ook te verduurzamen en CO2 neutraal te gaan werken.


Luuk Vermei
Tijdens mijn studie ben ik me gaan verdiepen in de opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan. Zelfs toen (rond 2014) waren er al bergen bewijs dat we op totaal het verkeerde spoor zitten; de aarde is nu al meer dan 1,5 graad boven land opgewarmd, de oceanen verzuren waardoor prachtige natuur (koraalriffen etc) verdwijnt. Er dreigt een berg problemen zoals massamigratie door droogte/slechte oogst, opkomst van vectorziektes (dengue, eiken-/dennenprocessierupsen) in Europa, overstromingen door zeespiegelstijging en ga zo maar door. En dat alles door een internationale verslaving van met name de rijke wereldburgers aan koolstof. Vanuit de filosofie; verbeter de wereld, begin bij jezelf, ben ik gestart met een wijkinitiatief om buurtbewoners te bewegen hun huis te isoleren, zat ik in het Lovah Duurzaamheid bestuur om het geneeskundeonderwijs duurzamer te maken en nu sinds ik huisarts ben zit ik in het bestuur van de Groene Huisarts om de huisartsenzorg te verduurzamen. Mijn interesse ligt met name in het verduurzamen van de panden.


Jorieke van der Stelt
Arts Internationale Gezondheidszorg & Tropengeneeskunde, Huisarts, De Duurzame Dokter 


Ries van Wijngaarden
Huisarts, Hilversum


Margarita Vossen
Na de overstromingen in Zuid-Limburg in de zomer van 2021 besefte ik me dat ik in mijn persoonlijk leven veel bezig was met mijn ecologische voetafdruk, maar dat ik hier als (destijds) huisarts in opleiding niets mee deed. Ik ben me gaan verdiepen in de impact van de zorgsector op het klimaat en sloot mij aan bij LOVAH Duurzaamheid en na mijn afstuderen als huisarts bij De Groene Huisarts. Daarnaast heb ik het NHG en de LOVAH ertoe bewogen om te kiezen voor een vegetarische catering tijdens hun congressen: een makkelijke stap met een grote impact. Ik geef, o.a. als ambassadeur van de Groene Zorg Alliantie, presentaties en workshops over verduurzaming van de zorg (m.n. in de eerste lijn). Heb je vragen of interesse om samen te werken? Ik ben te bereiken op mvossen@degroenehuisarts.nl en te volgen op LinkedIn.


Diana Lucassen
Huisarts


Dean Smits
Praktijkmanager


Evelyn Brakema
Huisarts in opleiding


Muriel Tillemans
Huisarts


Marrit Kool

Het is onmogelijk om de klimaatcrisis níet overal in te herkennen, wanneer je je er eenmaal bewust van bent. Tegelijk blijft het moeilijk om volledig te bevatten hoe allesomvattend dit probleem is.
Waar ik dat privé al jaren deed, zet ik me nu ook als zorgprofessional in voor klimaatduurzaamheid. Wij huisartsen bereiken samen bijna alle inwoners van ons land, en patiënten hebben vertrouwen in ons: een unieke positie. Ik zie daar een prachtige kans voor onze beroepsgroep om het goede voorbeeld te geven en mensen te informeren en te inspireren.
Ik heb me in 2022 aangesloten bij De Groene Huisarts en ben een Green Team gestart in regio Deventer, waar ik als waarnemend huisarts werk. Met dit Green Team verduurzaam ik stapsgewijs de huisartsenzorg in mijn werkgebied. Mijn collega’s nodig ik uit om aan te sluiten bij de transitie naar groene gezondheidszorg: we moeten het samen doen. 
Heb je interesse in samenwerking of wil je contact leggen: je kunt me bereiken via mkool@degroenehuisarts.nl.


Lidwien Boons

Huisarts


Nienke Esselink
Huisarts, Amsterdam


Corine Visser
Huisarts