Overal in ons land richten huisartsen green teams of groene commissies op om verduurzaming van de huisartsenpraktijken en huisartsenposten te ondersteunen en versnellen. Als je zelf een green team wilt oprichten of dat wellicht al gedaan hebt kan het enorm helpend zijn om te weten welke andere teams zijn en wat hun aanpak is. Zo kun je van elkaar leren en steun van elkaar krijgen. Dan is het gemakkelijker om je initiatief te realiseren en professionaliseren. Hieronder staan een aantal teams die aan de slag zijn gegaan met duurzaamheid in de huisartsenzorg. Heb je zelf een green team opgestart of wil je dat graag, stuur dan een bericht naar jneffke@degroenehuisarts.nl. Wij kunnen je in contact brengen met de andere green teams en eventueel je initiatief toevoegen op deze website.

Groene commissies

Werkgroep Duurzaam bij de HUS ( Huisartsen Utrecht Stad)
Met financiering van Zilveren Kruis onder O&I is de werkgroep duurzaamheid gestart in 2022 met als doel Utrechtse praktijken te ontzorgen op het gebied van verduurzamen. In overeenstemming met Zilveren Kruis is gestart met een pilotproject waar 15 praktijken aan deelnemen. Drie onderwerpen worden dit jaar opgezet:

  • Afvalstromen verbeteren. Hiervoor is een toolkit ontwikkeld
  • Medicijnverspilling tegengaan. Hiervoor wordt samenwerking met apothekers gezocht en een toolkit ontwikkeld.
  • Een Hitteplan wordt uitgerold voor een selectie van de meest kwetsbare patiënten in tijden van hitte. Hiervoor wordt een stappenplan gevolgd. Hier kun je toolkits en informatie vinden.

Green team regio Hilversum
In de regio Hilversum wordt een green team ontwikkeld

Green team regio het Gooi

Met financiering van Zilveren Kruis onder O&I is een werkgroep duurzaamheid gestart in 2022 met als doel huisartsen uit het Gooi te ontzorgen op het gebied van verduurzaming. Er doen meer dan 25 praktijken in de regio aan mee. Alle praktijken worden geholpen door een duurzaamheidsconsulent van de RHOGO om de milieubarometer in te vullen, waardoor op deze manier de CO2 uitstoot per praktijk wordt berekend. Daarna doet elke praktijk jaarlijks minimaal 1 project om de CO2 uitstoot te verminderen. Elke praktijk pakt die zaken aan waar de meeste CO2 te besparen is. De berekende CO2 uitstoot wordt daarnaast jaarlijks gecompenseerd door bomen aan te planten. Zo zorgen de deelnemende praktijken voor een CO2 neutrale bedrijfsvoering.


Green team regio Deventer
Momenteel in gesprek met de huisartsen coöperatie over samenwerking


Regio Noordwest Utrecht
Uitrollen groene huisartsenpraktijken


Zorggroepen Eindhoven
Ontwikkelen van verbeterplannen duurzame zorg