Des te minder papier je gebruikt, des te minder bomen er hoeven worden gekapt.

Maar hoe kan je nu besparen op papier?


Receptpapier

Print geen recepten meer uit. Verstuur alles digitaal. Krijg je die ene patient op je spreekuur die een recept op papier wil omdat hij naar het buitenland gaat? Stuur hem dan een email met het recept in pdf formaat. Heeft de apotheek geen recept ontvangen en wordt er om een papieren recept gevraagd? Met een druk op de knop heb je het recept uitgeprint, maar beheers je. Je kan het recept nogmaals digitaal sturen.


Printer

Heb jij ook nog een printer op je spreekkamer staan? Waarom eigenlijk? Als je naast de printer zit ben je veel sneller geneigd om op print te drukken, want als je ‘helemaal’ naar de backoffice moet lopen denk je wel tweemaal na. Daarnaast is het nog eens beter om even de benen te strekken om even je printjes op te halen. Zo kom je misschien nog aan je beoogde aantal stappen per dag. Een centrale printer in de backoffice gebruikt ook veel minder stroom dan op elke spreekkamer een eigen printer. Zo vang je twee vliegen in een klap.


Medische Informatie

Krijg jij ook nog steeds allemaal medische informatieverzoeken van bedrijfsartsen, verzekeringsartsen, advocaten etcetera via de papieren post? Wat is daarvoor allemaal niet verspild? De arts maakt op zijn computer een Word document / pdf aan met al zijn vragen. Drukt dan op de print knop, waarna de eerste boom gekapt gaat worden. Envelop erbij, postzegel erop, retour envelop met postzegels, allemaal zonde van het papier. Dan gaat de envelop op de post en dan begint de CO2 teller te lopen. De postbode brengt de post (vaak in een benzine auto) naar het sorteercentrum. Daar draaien allerlei sorteermachines om de brief bij de juiste postbode te krijgen (kost weer energie). Uiteindelijk belandt de brief weer in jouw brievenbus, waarna je assistente hem inscant en vervolgens weer weggooit. Als jij meegaat in dit vooroorlogse communicatiesysteem wordt er een onnodige hoeveelheid papier en energie verspilt en CO2 verstookt. Door de medische informatie gewoon digitaal via veilige email met twee factor authenticatie te versturen, doe je het milieu een plezier en het scheelt je nog papier en postzegels ook.


Inschrijfformulieren

Als je nog gebruikt maakt van een ouderwets papieren inschrijfformulier kan het hard gaan met de papierverspilling. Door op de praktijkwebsite een digitaal inschrijfformulier te plaatsen bespaar je een hoop papier. Het scheelt ook extra werk voor je assistente want ze hoeft nu niet meer al deze pagina’s in te scannen.


Reclame

Krijg jij ook nog altijd zoveel reclame op de mat ondanks de NEE /NEE sticker op de brievenbus? Allemaal papierverspilling. Maar wist je al dat de meeste geadresseerde reclame die je ontvangt komt omdat je adres voorkomt op een commerciële verzendlijst? Op de achterkant of onderaan de reclame staat in hele kleine, bijna niet te lezen lettertjes hoe jij je praktijk kan afmelden voor deze papieren reclame. Door alle geadresseerde reclame niet meteen weg te gooien maar te bewaren, kun je per kwartaal alle reclame doorlopen en jezelf afmelden van deze reclamelijsten. Dat is veel milieuvriendelijker dan alles weggooien.


Baxterlijst

Werkt jouw apotheker ook nog steeds met ouderwetse baxterlijsten op papier die je elk kwartaal terugvindt in je postvak? Door ze handmatig te ondertekenen en terug te sturen hou je dit in stand. Je kunt beter de gevraagde recepten via je HIS uitschrijven. Dit voorkomt papierverspilling en houdt het HIS ook nog eens up to date. Ook kan de apotheek om digitale receptverzoeken vragen. Dan komt het receptverzoek gewoon in je inbox in het HIS. Lukt dit allemaal niet, dan heb je als laatste optie ook nog om de apotheker om het pdf bestand van de baxterlijst te vragen. Met behulp van Adobe Acrobat Reader kun je een digitale handtekening invoegen zodat je alle pdf’s kan bewerken. Zo krijgt de apotheker alsnog de gevraagde handtekening, maar dan wel via email. Keuze genoeg.


Post-its

Het duurzame alternatief van de Post-its: Correctbook.


Onderzoeksbankpapier

We zijn gewend om standaard onderzoeksbankpapier op onze onderzoekbank te doen. Maar waarom eigenlijk? Vaak zit de patient er alleen maar op met zijn of haar eigen kleding. Omdat het er rommelig uitziet ben je snel geneigd om het papier bij de volgende patient te verversen. Als je alleen onderzoeksbankpapier gebruikt als je direct huid op bank contact hebt bespaar je weer een hoop papier. Ook het onderzoeksbankpapier mag gewoon bij het oud papier, zolang er geen lichaamssappen op zitten.


WC-rol

Gebruikt jouw praktijk al biologisch afbreekbaar wc papier? Je veegt je billen dan af met gerecycled papier. Zo hoeven er dus geen extra bomen te worden gekapt.


Patienten folders

Veel huisartsen maken nog gebruik van patientenfolders die in de wachtkamer liggen. Vaak zijn het bedrijven die dit verzorgen en onderhouden. Terwijl dezelfde huisartsen meestal ook een digitaal wachtkamerscherm hebben waar voldoende mogelijkheden zijn om uw patienten te informeren. Daarnaast hebben de meeste HISSEN handige mogelijkheden om patienteninformatie van thuisarts.nl snel te kunnen sturen. Stop dus met de papieren patientenfolders in de wachtkamer.


Griepprik uitnodiging

Van oudsher worden de uitnodigingen van de griepprik nog per post verstuurd. Terwijl dit ook prima kan via het digitale patienten dossier van uw HIS of via reguliere email. Omdat de patient dan geen papieren brief meeneemt naar de priklocatie is het enige wat je nodig hebt een laptop waarop je meteen de patienten kan registeren. Wel zo makkelijk, want dan hoef je het naderhand niet meer te doen.